dimecres, 7 de març del 2012

Sant Mateu: Patró d’Esplugues.


Article per la secció TRIBUNA OBERTA  del Pont


No se sap massa bé el perquè, un Sant o Santa són els patrons d’un poble o ciutat. I mentre hi hagi  habitants que s’identifiquin amb el topònim del poble  el dia del Patró i co-Patró o Patrona seran festa, a les cases o al  carrer. La diada del Patró, la “Festa Major” i la del co-Patró la “Festa Major petita”  acostumen a ser una mostra de les tradicions i els costums arrelats a cada lloc amb  voluntat integradora de noves gents i generacions.
Gairebé tothom coneix el dia del patró o patrona d’algun poble o ciutat. Per proximitat podem parlar de la Mercè de Barcelona dins d’un mes de setembre farcit de Festes Majors, on també s’hi inclou Esplugues, i ja més lluny el “7 de julio San Fermín”.
A Esplugues, però, no se sol repectar com a festiu el dia de Sant Mateu, , des de ja fa anys, l’ajuntament es canvia pel dilluns més proper, així doncs, aquest any el dia 19 era dimarts i la festa va ser dilluns, i per l’any vinent, Sant Mateu s’escau en dimecres i s’ha decretat la festa pel dia 19. Això no passa arreu, però. Per exemple a Lleida la Festa Major de Sant Miquel va ser el dia 29 de setembre, dia que hi havia convocada una vaga general, i malgrat això, va seguir considerant-se festiu.
Quins són els motius que mouen al govern municipal a fer aquests canvis?. S’excusen rere els comerciants, que segons ells els molesta obrir un dia i tancar a l’endemà. Realment aquesta és la raó? I si ho és, és una raó de pes?  No serà que Esplugues s’ha convertit, per la desídia i la manca de treball integrador i arrelador a la  ciutat, dels qui ens han governat durant tants anys, en una ciutat-dormitori o una ciutat-treball?  I és clar, d’una ciutat dormitori o treball  només interessa uns transports eficients i un bon sou s’ s’hi treballa.
Estem perdent identitat!  El patrimoni es fa malbé i no el mantenim,  a les carreteres els canviem el nom per avingudes, canviem els dies de les festes tradicionals...  Què haurem d’explicar als infants  sobre la història local i com volem que s’hi arrelin si el govern municipal pel 2011 passa la festa de Sant Mateu al dia 19 de setembre i la segona festa local la celebrarem per Sant Valentí en lloc de per Santa Magdalena?

Veïns i Veïnes Associats
Associació de veïns i veïnes d’Esplugues

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada